Riet

Bij gebrek aan harde materialen zoals leisteen dekten de vroegste bewoners van ons land hun dak of met riet en stro. In de jaren die volgden maakten de dakpannen zijn opwachting, maar het rieten dak is nooit helemaal verdwenen. En nu zelfs weer helemaal terug, door zijn exclusieve uitstraling, vele mogelijkheden van toepassingen en natuurlijk door de hoge isolatiewaarde (Rc-waarde).

Riet behoort tot de familie van de grassen. Het groeit het beste op een voedselarme bodem en in moerasgebieden. Hoewel riet een meerjarig gewas is, sterven de stengels elk jaar af en dan kan het geoogst worden. In Nederland komt riet met name voor in de kust provincies; langs het IJsselmeer en in Noordwest-Overijssel. Het riet dat door de meeste rietdekkers in Nederland wordt gebruikt komt uit het buitenland, zoals Roemeniƫ, Oostenrijk en Turkije. Door direct contact met de riettelers hebben wij inzicht in de kenmerken en de herkomst van het riet.

Wij gebruiken uitsluitend hoogwaardig riet met een grote duurzaamheid. De gebruikte materialen in combinatie met de uitvoering van het werk van de rietdekker bepalen de kwaliteit. Ons werk voldoet aan de eisen zoals vast gelegd in de kwaliteitseisen van vakfederatie van rietdekkers.

Wat ook bepalend is voor de kwaliteit van riet is een goede opslag. Aangezien zelfs een kwalitatief hoogwaardig riet binnen enkele weken in duurzaamheid achteruit kan gaan door onjuiste opslag. Broei en vocht zorgen voor het ontstaan van zachte schimmels en daardoor gaat de kwaliteit van het riet achteruit. Wij zorgen voor een goede verwerking, opslag en transport.